Gingivitis

Gingivitis = ontsteking tandvleesrand

 

Oorzaak

 

Meestal wordt gingivitis veroorzaakt door bacteriën. Er bevinden zich in de mond veel bacteriën, die zich aan de tanden kunnen vasthechten, vooral op plaatsen die moeilijker te reinigen zijn (bvb. tussen de tanden). Bacteriën vormen een biofilm, de zogenaamde “tandplaque” op de tanden. Tandplaque kan verharden en wordt dan tandsteen. De bacteriën die zich in de plaque en in het tandsteen bevinden kunnen het tandvlees doen ontsteken.

Door verschillende factoren kan het tandvlees sneller ontsteken. Enkele van deze factoren zijn genetische aanleg, stress, diabetes, zwangerschap en roken.

 

Hoe herken je het?

 

De symptomen van gingivitis bestaan voornamelijk uit bloedend en roder tandvlees. Het tandvlees kan ook meer gezwollen zijn. Typisch voor gingivitis is bloedend tandvlees bij poetsen of bij eten (bvb. een appel). In sommige gevallen kan er zelfs spontaan bloedend tandvlees optreden (bloed op het hoofdkussen bij het ontwaken). Gingivitis doet slechts in uitzonderlijke gevallen pijn.

 

Uitkijken dus met bloedend tandvlees! Het is vaak het enige symptoom!

 

Opgelet! Bij rokers kan het tandvlees ontstoken zijn zonder dat er duidelijke symptomen zijn zoals bloeding en roodheid. Door het roken vermindert immers de doorbloeding van het tandvlees waardoor veel rokers zich niet bewust zijn van eventuele problematiek. Nochtans zijn het vooral rokers die sneller een diepere ontsteking (“parodontitis”) krijgen.

 

Bloedend tandvlees... en dan?

 

Gingivitis kan overgaan naar “parodontitis”. Dit is een diepere ontsteking, waarbij niet alleen het tandvlees maar ook het bot dat onder het tandvlees zit wordt aangetast. Dit bot is nodig om de tanden vast te houden. Hoe verder de parodontitis vordert, hoe losser de tanden komen te staan. Dit botverlies is helaas onomkeerbaar.

 

Behandeling

 

Gingivitis kan op een eenvoudige manier behandeld worden.

De tanden dienen professioneel gereinigd te worden zodat de bacteriële plaque en tandsteen verwijderd worden.

Er zullen ook enkele tips worden gegeven om de tanden op een meer efficiënte manier te reinigen. Een dagelijkse grondige reiniging van de tanden is immers onontbeerlijk voor een goed resultaat. Het is belangrijk dat ook de ruimtes tussen de tanden gereinigd worden met bijvoorbeeld interdentale borsteltjes.

Men kan niet hetzelfde effect bereiken met enkel een mondspoelmiddel of antibioticum aangezien deze produkten niet doorheen de biofilm van de tandplaque dringen.

 

Rokers worden sterk geadviseerd om met deze gewoonte te stoppen aangezien een behandeling minder goed zal aanslaan en de gingivitis eerder zal overgaan naar parodontitis.

Parodontologie Frieda Gijbels