Parodontitis

Parodontologie Frieda Gijbels

 

Parodontitis

 

Oorzaak

 

Wanneer het tandvlees geïnfecteerd geraakt door bacteriën uit de tandplaque, kunnen deze bacteriën geleidelijk aan onder het tandvlees kruipen en ook het bot aantasten dat rondom de tanden zit. Door het tandvlees los te maken, ontstaan er zogenaamde tandvleeszakjes of "pockets". In deze pockets zijn de bacteriën onbereikbaar voor mondspoelmiddelen, antibiotica of tandenborstel en kunnen ze snel vermenigvuldigen en dieper kruipen.

 

Er zijn een aantal factoren die de vatbaarheid voor parodontitis kunnen vergroten. Eén ervan is erfelijke voorbeschiktheid. Andere factoren zijn o.a. stress, diabetes (suikerziekte) en roken.

 

Hoe herken je het?

 

De symptomen van parodontitis bestaan uit bloedend en roder tandvlees, eventueel loskomende tanden en eventueel een storende ademgeur. Parodontitis doet zelden pijn.

 

Opgelet! Bij rokers bloedt het tandvlees praktisch nooit en ziet het er ook minder rood uit. Nochtans zijn rokers meer vatbaar voor parodontitis en evolueert parodontitis sneller bij hen.

 

Evolutie

 

Wanneer de parodontitis zo ver gevorderd is dat de tanden te weinig steunweefsel hebben kan dit leiden tot beweeglijke tanden en tandverlies.

 

Bovendien zijn er hoe langer hoe meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat personen met parodontitis meer gevoelig zijn voor algemene aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte).

 

Behandeling

 

De behandeling van parodontitis bestaat uit verschillende stappen:

 

1. Door de tanden grondig schoon te maken, tot onder het tandvlees, worden de bacteriële tandplaque en tandsteen verwijderd. Tanden en tandvlees worden verdoofd, zodat de behandeling minimale last geeft. Door deze behandeling zal het tandvlees meer gaan aanspannen rondom de tanden en kunnen de pockets al minder diep worden. Het is erg belangrijk om consequent elke dag grondig te poetsen, zodat tandplaque niet de kans krijgt om het tandvlees terug te infecteren.

 

2. Na een aantal maanden (gewoonlijk een drietal) is er een controle om te bekijken of de tanden voldoende gepoetst werden en om te meten hoe de pockets geëvolueerd zijn.

 

3. Eventuele aanvullende ingrepen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:

 

a. Lapoperatie: bij een lapoperatie wordt het tandvlees rondom de tanden opengeklapt om de wortels beter te kunnen reinigen en het bot bij te werken. Eventueel kunnen plaatselijke botdefecten worden behandeld met een botvervangend materiaal en / of een membraan. Achteraf wordt het tandvlees terug gehecht rondom de tanden.

 

b. Papilexcisie of gingivectomie: door het tandvlees plaatselijk in te korten kunnen de pockets worden verkleind.

 

4. Regelmatige opvolging zal noodzakelijk blijven

 

De bedoeling van de behandeling is de botafbraak te stoppen. Wanneer de pockets na de behandeling ondiep zijn kan er met grondig dagelijks poetsen (ook tussen de tanden!) voor gezorgd worden dat de bacteriële tandplaque wordt verwijderd. Zo wordt de kans kleiner dat het tandvlees opnieuw geïnfecteerd geraakt.

 

Doordat het tandvlees na de behandeling ontzwelt, meer gaat aanspannen en eventueel chirurgisch bijgewerkt wordt, is het normaal dat het tandvlees terugtrekt en een gedeelte van de tandwortels zichtbaar wordt. Hoe minder ver de parodontitis gevorderd is, hoe minder dit zal opvallen.

 

Het is ook normaal dat de tanden na de behandeling tijdelijk meer gevoelig zijn voor koude en aanraking. Deze gevoeligheid vermindert geleidelijk aan.